Content Publisher
Image default
Offers

Zo leg je een terras aan zonder onkruid

Met een nette bestrating ziet je tuin er verzorgd uit. Ondanks dat het misschien lastig lijkt, kun je prima zelf tegels in je tuin leggen. Je hebt hiervoor wel een duidelijk plan nodig. Bepaal voordat je begint welke materialen je wilt gebruiken voor de bestrating. Hier geldt dat hoe groter de steen, hoe makkelijker het is om recht te leggen. 

Dit is hoe je te werk kunt gaan:

  1. Met paaltjes kun je de grond markeren die je wilt gaan bestraten. Houd hierbij de eventuele opsluitbanden in je achterhoofd. 

  2. Dan moet je de grond uitgraven. Je telt vijftien centimeter bij de dikte van de tegel op, die extra ruimte heb je nodig voor het zand, dat je zo gaat leggen. Zorg ervoor dat je minimaal een centimeter onder de waterkering of overstromingsbescherming van je huis blijft! Denk ook aan de drempels, een houten drempel moet in verband met rotten vrij blijven van zand en tegels.

  3. Nu leg je een laag ophoogzand neer. Het zandbed moet 2 centimeter hoger liggen dan de maat. Je gaat dit zo plat stampen. Tip: Voeg cement toe aan het zand voor een stabielere onderlaag, zeker met natuurstenen.

  4. Je kunt met je voeten het zand plat gaan stampen, maar het beste kun je een trilplaat huren om het zand plat te krijgen. Dit doe je om het zandbed te verdichten, wat er voor zorgt dat de tegels op den duur niet zullen gaan zakken.

  5. Span nu een touwtje vanaf het beginpunt, om zeker te zijn dat je de tegels recht neerlegt. Met een waterpas kun je controleren of de tegels waterpas liggen.

  6. Leg nu de tegels neer, met een rubberen hamer kun je voorzichtig nog de tegels extra aankloppen om een kleine oneffenheid weg te werken.

  7. Voor de afwerking moet je de sleuven rondom uitgraven voor de opsluitband. De opsluitband mag 1 á 2 centimeter lager liggen dan de bestrating. Nu kun je de opsluitbanden in de sleuven leggen, controleer ook hier of ze waterpas liggen.

  8. Vul nu de voegen met zand. Dit doe je door zand over de bestrating te strooien en daarna met een bezem het zand tussen de tegels te vegen. Veeg de tegels schoon en herhaal dit een aantal keren tot de kieren opgevuld zijn.

 

https://www.123machineverhuur.nl/