Content Publisher
Dienstverlening

World wide web

Een verzameling van samenhangende webpagina’s word ook wel een website genoemd. De pagina’s bevatten gegevens, zoals bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen of video’s. De website is op een of meerdere webservers gezet die het mogelijk maken dat de pagina voor de hele wereld beschikbaar is. Het woord website stamt af uit het Engels en wordt afgekort ook wel eens site genoemd.

Internet is een afkorting voor de term internetworking, deze term staat voor netwerken die onderling met elkaar verbonden zijn. De basis voor het internet werd gelegd met het ARPANET. Dit was een netwerk opgericht door het Amerikaanse ministerie van defensie om onderling pakketten en documenten uit te wisselen tussen computers. De internet term werd in 1974 geïntroduceerd en in 1983 werd het internet zoals wij het nu kennen geboren. . Toen werd van het NCP protocol afgestapt en werd geswitcht naar een TCP/IP protocol. Naast het ministerie van defensie gingen ook andere Amerikaanse overheidsinstellingen gebruik maken van het netwerk. Denk hierbij aan universiteiten, ziekenhuizen, maar ook andere aan de overheid gelieerde instellingen werden verbonden. In het begin werd het netwerk vooral gebruikt om bestanden zoals documenten uit te wisselen, later volgden ook chatsessies en e-mail. De ontwikkeling van het internet liftte mee op de vooruitgang van de aangesloten computers die sneller, krachtiger en beter werden.

Een webapplicatie is eigenlijk een document wat vaak in de code taal HTML geschreven is. HTML is een codetaal speciaal ontworpen voor webdesign. Het zorgt er voor dat de tekst wordt omgezet van tekst naar een grafische omgeving. De website bestaat vaak uit meerdere lagen. Bovenaan heb je een homepage, dit is meestal een soort inhoudsopgave, waar ze mensen doorverwijzen naar andere pagina’s. Webpagina’s zijn te vinden door gebruik te maken van een browser. Deze maakt het mogelijk om websites te bekijken en op te vragen, bekende browsers zijn Internet Explorer, Google Chrome en Mozzila Firefox.

http://www.edit4u.nl/