Content-publisher

Welke sportprijs bij welke sport?

We sporten wat af in Nederland. Naast populaire volkssporten als voetbal, hockey en wielrennen zijn er nog honderden sportverenigingen met evenzoveel sporten. Paardrijden, boogschieten, ijshockey, karate, kite surfen, de lijst gaat maar door. En in al die sporten worden wedstrijden en toernooien gehouden. Wanneer kies je voor een medaille? Wanneer voor een sportbeker? Of een Rozet? Oftewel, welke sportprijs past bij welke sport?

Een stukje achtergrond

Het uitreiken van sportprijzen is een traditie die al uit de tijd van de Oude Grieken stamt. Winnaars van de Olympische spelen kregen geen medaille of sportbeker maar een olijftak en een kruik wijn of olie. Dat werd na verloop van tijd natuurlijk een beetje omslachtig. Vandaar dat de Romeinen zijn overgestapt op een veel simpelere prijs maar wel een waar de atleet waarschijnlijk een stuk gelukkiger mee was: geld. Pas vanaf 1600 zijn we sportbekers gaan uitreiken. Als eerste in de paardensport en later bij andere sporten. Sportbekers waren vroeger behoorlijk waardevol omdat er veel meer edelmetalen werden gebruikt dan tegenwoordig. Wel wordt er vaak gekozen voor sportbekers bij prestigieuze wedstrijden omdat het net wat meer luxe uitstraalt.

Medailles hebben een iets andere maar even oude geschiedenis. De eerste medailles waren religieuze artefacten en koningsgeschenken. Die gewoonte is in de daaropvolgende eeuwen opgepikt door het leger die medailles ging uitreiken voor uitzonderlijke prestaties en getoonde moed. En vanaf de 16e eeuw werden medailles zelfs door de burgerbevolking gedragen als mode item. Vanwege de militaire achtergrond waarbij sommige medailles aan een hele compagnie kunnen worden gegeven, worden medailles als sportprijzen vaak ingezet bij grotere wedstrijden met veel deelnemers en teamsporten.

Kies nu de sportprijzen die het beste bij je evenement passen

Het voordeel van medailles is dat ze voordelig in grotere oplagen verkrijgbaar zijn. Je kunt al een medaille kopen vanaf een paar cent per stuk. Maar ook mooi afgewerkte medailles kun je online bestellen. Sportbekers zijn verhoudingsgewijs wat duurder maar stralen van oudsher ook wat meer luxe uit. Welke prijs pas het beste bij jouw evenement?