Content Publisher
Internet marketing

Verbeter je lokale online vindbaarheid voor meer klanten

Verbeter je lokale online vindbaarheid voor meer klanten

Met lokale SEO optimaliseer je jouw website, zodat deze goed vindbaar wordt voor lokale zoekopdrachten. Tegenwoordig zijn 46% van alle zoekopdrachten lokaal georiënteerd. Het optimaliseren voor lokale zoekopdrachten kan dus veel klanten en leads opleveren. 

Heb je een fysieke winkel, een restaurant of lever je lokale diensten? Dan zou je eigenlijk vandaag nog aan de slag moeten gaan met het optimaliseren voor lokale zoekopdrachten.  

Maar waar moet je beginnen en welke ranking factoren zijn belangrijk? In de basis kan lokale SEO worden opgesplitst in twee onderdelen, namelijk: local pack/Google maps en lokale organische ranking factoren. In dit artikel gaan we het hebben over local pack/Google maps. 

Local pack/Google maps

Wanneer je een lokale zoekopdracht intypt, wordt er naast de organische resultaten ook een kader met lokale bedrijven weergegeven, ofwel local pack (lokaal mapje). Dit mapje is een weergave van Google maps met bedrijven uit jouw regio. Zoals je misschien al opgevallen is worden maximaal 3 resultaten weergegeven. 

Het algoritme van Google bepaalt welke bedrijven worden weergegeven in het mapje. Gelukkig is jouw lokale vindbaarheid ook te optimaliseren. Er zijn namelijk een aantal lokale ranking factoren waarmee je aan de slag kan. Een positie bemachtigen in dit mapje kan vele voordelen met zich meebrengen, want het lokale mapje genereert ± 30% van alle klikken (mits weergegeven). Als bedrijf kan het dus veel gratis verkeer naar je website, belletjes naar kantoor of klanten naar je fysieke winkel opleveren. 

Onze SEO vrienden van MOZ voeren regelmatig een onderzoek uit met betrekking tot de belangrijkste ranking factoren. 


De 10 belangrijkste lokale ranking factoren

#1 De afstand van een zoekopdracht en het adres van een bedrijf (zoeker-bedrijf) 

De locatie waar je een zoekopdracht uitvoert en relevantie bepaalt welk bedrijf zichtbaar wordt. Een zoekopdracht die uitgevoerd wordt in Tilburg geeft waarschijnlijk geen bedrijven uit Amsterdam weer. 


#2 Fysiek adres in plaats van de zoekopdracht

Heeft de organisatie een fysiek adres in de plaats waar de zoekopdracht wordt uitgevoerd? Zo ja, dan heeft dat bedrijf een streepje voor. 

# 3 Juiste Google Mijn Bedrijf categorieën

Het is mogelijk om verschillende categorieën toe te voegen aan Google Mijn Bedrijf. 

#4 Belangrijkste zoekwoorden in bedrijfs titel 

Voeg de belangrijkste zoekwoorden toe aan je bedrijfs titel in Google Mijn Bedrijf. 

#5 Locatie in bedrijfs titel 

Lokale ondernemingen kunnen ook een locatie toevoegen aan de bedrijfs titel in Google Mijn Bedrijf. 

#6 Kwaliteit/autoriteit van inkomende links naar het domein

Kwalitatieve backlinks versterken de autoriteit van je domein en verhogen ook de online vindbaarheid. Dit heeft ook invloed op je lokale vindbaarheid 

#7 Google Mijn Bedrijf primaire categorie komt overeen met een bredere categorie van de zoekopdracht. 

Wanneer een zoekopdracht overeenkomt met de primaire categorie, ingegeven op Google Mijn Bedrijf, helpt het voor de lokale vindbaarheid. 

#8 Consistentie van bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer op citation websites

De bedrijfsgegevens: bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer op verschillende citation websites moeten overeenkomen met de gegevens op je website. 

#9 Domein Autoriteit van de website 

Een website met een hoge domein autoriteit is beter vindbaar.

# 10 Volledigheid van Google Mijn Bedrijf vermelding

Google Mijn Bedrijf is volledig te optimaliseren. De informatie is eenvoudig toe te voegen in het dashboard. Daarnaast draagt een actief beheer, zoals het toevoegen van foto’s, verzamelen van reviews en plaatsen van posts ook bij de lokale vindbaarheid. 

Dit artikel is geschreven door Buro 3, een online marketingbureau actief in regio Eindhoven.