Content-publisher

Salaris

Top salarissen bij grote bedrijven is tegenwoordig een hot item. Veel werknemers vinden dat bedrijven te hoge bonussen uitkeren aan hun top werknemers. Ondertussen wordt er in de onderste en middel laag flink gesnoeid. Naar mijn mening is er niks mis met de structuur zelf, maar mocht het bedrijf net bezuinigd hebben of staatsteun mogen ontvangen dan is het niet slim om met hoge bonussen te smijten. De hoge lonen zijn natuurlijk bedoeld om talent aan te trekken en vast te houden, al worden nog steeds veel toppers weggepikt door giganten die een blanco cheque voorhouden aan talent.

Aan de ene kant kleeft er een slecht imago aan het woord bonus tegenwoordig, maar een variabel salaris kan ook motiverend werken, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het alleen wordt uitgekeerd bij behaalde doelen. Men is dan meer gemotiveerd om deze doelen te behalen. Als jij een verkoper bent en je ontvangt provisie dan ben je veel gemotiveerder om te verkopen. Als jij schoonmaker bent en je zorgt dat de gemiddelde beoordeling van de netheid binnen jouw gebouw hoger is dan een 8 kan je ook veel harder doorwerken. Natuurlijk ben je minder verzekerd van een goed vast salaris en je zal je constant opgejaagd voelen, maar het zal er wel voor zorgen dat je voor het maximale resultaat gaat.

Een mooie anekdote: op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold kwam een 19 jarige vakkenvuller van Albert Heijn achter de microfoon te staan. Deze jongen maakte een vergelijking tussen zijn eigen salaris en dat van de CEO die recht tegenover hem zat. Om het jaarloon van Dick Boer te evenaren moest de arme jongen 299 jaar werken.

Maar het laatste waar je als ondernemer behoefte aan hebt is toch wel tijd kwijt zijn aan Salarisverwerking. Je wilt het liefst gewoon lekker en zorgeloos je eigen zaak runnen en doen waar je goed in bent. Er zitten ook een hoop regels vast aan de verwerking van salarissen. Ook maakt de cao een verschil zo heeft de schilders cao andere regels als de bouw CAO. Maar om een lang verhaal kort te maken. Gelukkig zijn er nog bedrijven die zich opofferen en uw salaris wel willen managen.

http://www.cbbs.nl/