Content-publisher

Radio

Het zat niet mee voor Nikola Tesla toen hij in 1895 keihard faalde in zijn experiment om een boodschap draadloos van zender naar ontvanger te versturen. Niet alleen zijn experiment mislukte maar hierdoor brandde ook zijn laboratorium velledig uit. En raakte hij dus al zijn documenten, investeringen en spullen kwijt. Gugliemo Marconi kreeg te horen over het experiment van Tesla en probeerde met wat kleine aanpassingen alsnog een boodschap te versturen. Omdat de Italianen de radio als hekserij hadden bestempeld was hij weggejaagd uit eigen land en hij besloot dus om zijn werk in Engeland door te zetten. Dit voorval is ook de veroorzaker van de onduidelijkheid wie nou de officiële uitvinder van de radio was. Marconi maakte dan wel gebruik van 17 patenten van Tesla, maar hij wist wel het eerste werkende apparaat te produceren. Toen Marconi dan ook de nobelprijs kreeg voor het uitvinden van de radio was Tesla woest. Om hem toch een eer te bewijzen heeft de Rus postuum alsnog een patent toegewezen gekregen voor de radio.

In het begin was het alleen mogelijk om Morse codes te verzenden en te ontvangen via de radio. Dit is een communicatiecode die bestaat uit met tussenpozen uigezonden signalen, die weer gelijk staan aan letters, tekens en cijfers. Het morse alfabet bestaat nog steeds. In 1906 werd de elektronenbuis uitgevonden die het mogelijk maakte om radio signalen om te zetten in geluid. Hans Schotanus richtte de eerste omroep van Nederland op onder de naam PCGG. De radio werd erg snel populair. Men besloot twee grote uitvindingen van de laat 19e eeuw te combineren door in 1933 de eerste autoradio te implementeren. Door de uitvinding van de transistor werd het ook mogelijk om kleinere radio’s te ontwerpen.

Tegenwoordig kan men ook gemakkelijk alle zenders via online radio luisteren. De streams zijn van hoge kwaliteit en veel stations bieden dan ook nog eens extra digitale varianten aan. Radio 538 heeft veel extra stations die alleen te beluisteren zijn via het internet.

http://www.radioguide.fm