Content-publisher

Printen

Het afdrukken van documenten, afbeeldingen of andere producten op papier gaat tegenwoordig vrij gemakkelijk en simpel met een printer. Voordat er afdruk mogelijkheden waren werden brieven en officiële documenten vaak met de hand geschreven. Dit gebeurde door klerken. In de 16e eeuw werd de typemachine uitgevonden. Deze schrijfmachine heeft geen officiële uitvinder, althans er zijn meerdere claims op deze uitvinding. Dit apparaat zorgde er voor dat onleesbare handschriften geen handicap meer waren en maakte het versturen van brieven en documenten een stuk gemakkelijker.

Door de uitvinding van personal computers begon de vraag naar digitale printers toe te nemen, in het begin leken deze erg op typemachines. De eerste varianten, ook wel de wielprinters genoemd maken net als moderne typemachines gebruik van een wiel met daarop de letters. De printers waren in staat om een doorslag te maken en verzorgen altijd een hoge kwaliteit. Ze waren echter heel traag en op een wiel paste slechts een lettertype wat ook een hoop gedoe opleverde. Daarom zijn deze printers tegenwoordig bijna alleen nog maar terug te vinden in musea.

De regeldrukker is iets moderner en maakt gebruik van een snel draaiende ketting, metalen band of rol waarop alle letters een of meerdere keren in reliëf op voorkomen. Dit type printers was van 1960 tot 1980 een van de snelste manieren om af te drukken. Ze waren echter luidruchtig en beperkt in lettertype variatie. Kwaliteit voldeed ook niet aan de norm, dus dit type printer is ook in onbruik geraakt.

Moderner is de thermo transfer printer. Deze werkt met gekleurde was die wordt opgewarmd en vervolgens wordt aangebracht op papier. Deze manier van printen is zeer stil en zorgt voor lichtechte en watervaste afbeeldingen, het kan ook op andere materialen dan papier worden afgedrukt. Nadelen van dit type printers is dat het stroomverbruik erg hoog is, de kleuren gevoelig zijn voor UV straling, relatief duur is per print en ook erg langzaam is.

De continuous inkjet printer is een moderne printer die werkt met miniscule inktdruppels die op het papier worden gespoten. De printers zelf zijn goedkoop alleen de inkt is zeer duur, deze kost tot wel 1000 euro per liter.

http://www.kba-metronic.com/nl/