Category Archives: Internet

Content-publisher

Radio

Het zat niet mee voor Nikola Tesla toen hij in 1895 keihard faalde in zijn experiment om een boodschap draadloos van zender naar ontvanger te versturen. Niet alleen zijn experiment mislukte maar hierdoor brandde ook zijn laboratorium velledig uit. En raakte hij dus al zijn documenten, investeringen en spullen kwijt. Gugliemo Marconi kreeg te horen over het experiment van Tesla en probeerde met wat kleine aanpassingen alsnog een boodschap te versturen. Omdat de Italianen de radio als hekserij hadden bestempeld was hij weggejaagd uit eigen land en hij besloot dus om zijn werk in Engeland door te zetten. Dit voorval is ook de veroorzaker van de onduidelijkheid wie nou de officiële uitvinder van de radio was. Marconi maakte dan wel gebruik van 17 patenten van Tesla, maar hij wist wel het eerste werkende apparaat te produceren. Toen Marconi dan ook de nobelprijs kreeg voor het uitvinden van de radio was Tesla woest. Om hem toch een eer te bewijzen heeft de Rus postuum alsnog een patent toegewezen gekregen voor de radio.

In het begin was het alleen mogelijk om Morse codes te verzenden en te ontvangen via de radio. Dit is een communicatiecode die bestaat uit met tussenpozen uigezonden signalen, die weer gelijk staan aan letters, tekens en cijfers. Het morse alfabet bestaat nog steeds. In 1906 werd de elektronenbuis uitgevonden die het mogelijk maakte om radio signalen om te zetten in geluid. Hans Schotanus richtte de eerste omroep van Nederland op onder de naam PCGG. De radio werd erg snel populair. Men besloot twee grote uitvindingen van de laat 19e eeuw te combineren door in 1933 de eerste autoradio te implementeren. Door de uitvinding van de transistor werd het ook mogelijk om kleinere radio’s te ontwerpen.

Tegenwoordig kan men ook gemakkelijk alle zenders via online radio luisteren. De streams zijn van hoge kwaliteit en veel stations bieden dan ook nog eens extra digitale varianten aan. Radio 538 heeft veel extra stations die alleen te beluisteren zijn via het internet.

http://www.radioguide.fm
Content-publisher

Internet

Het internet is een afkorting voor de term internetworking. Deze term staat voor netwerken die onderling met elkaar verbonden zijn. De basis voor het internet werd in 1969 gelegd met de introductie van ARPANET door het Amerikaanse ministerie van defensie. De bedoeling van ARPANET was dat computers onderling pakketten gingen uitwisselen. De term internet werd pas in 1974 geïntroduceerd en in 1983 werd het internet zoals wij dat nu kennen geboren. Toen werd van het NCP protocol afgestapt en werd geswitcht naar een TCP/IP protocol. Naast het ministerie van defensie gingen ook andere Amerikaanse overheidsinstellingen gebruik maken van het netwerk. Denk hierbij aan universiteiten, ziekenhuizen, maar ook andere aan de overheid gelieerde instellingen werden verbonden. Het netwerk werd in het begin vooral gebruikt voor kleine bestandsoverdracht, mail en chatsessies. De ontwikkeling van internet werd enorm gestimuleerd door de vooruitgang van de aangesloten computers, deze werden namelijk beter, sneller en krachtiger. In 1993 werd het netwerk openbaar gemaakt voor particulieren en bedrijven.

De Amerikaanse Pizza keten Pizza Hut zag wel brood in het nieuwe medium en verkocht dan ook als eerste bedrijf ter wereld een product via internet. Sindsdien werd online winkelen alleen maar populairder en populairder. De grootste webwinkel van Nederland werd in 1999 opgericht onder de naam Bol.com. Google kwam in 2005 met zijn programma Google analytics wat het mogelijk maakte om allerlei statistieken voor je website gemakkelijk te bekijken. Niet alleen de bezoekers aantallen kon men aflezen maar ook handige statistieken zoals bezoekduur winkel en instore performance waren beschikbaar. Het grote voordeel van webshops is dat bijna alles meetbaar is. Zwakke punten kunnen dus gevonden worden en het rendement kan snel en gemakkelijk worden verhoogd. Daarom zie je in Retail land een ware verschuiving van pushgerichte wikelroutes naar een meer belegingsgeoriënteerde inrichting. Tegenwoordig zijn er door slim gebruik te maken van smartphones en WiFi ook een aantal retail analytics beschikbaar.

http://www.crumbbase.nl/