Content-publisher

Hernia, symptomen, oorzaken en behandeling

Hernia is een term die wordt gebruikt om schade aan de tussenwervelschijven langs de wervelkolom aan te duiden. De aandoening komt het meest voor in de lendenwervels en de halswervels, maar kan elk van de 23 tussenwervelschijven aantasten.

Mensen van alle leeftijden worden getroffen, in het algemeen patiënten tussen 20 en 50 jaar oud, vaak met overgewicht en een beroep dat een belasting vormt voor de wervelkolom (zware voorwerpen tillen, gewichten dragen, de wervelkolom verdraaien en andere).

De aandoening leidt tot zwakte, gevoelloosheid, verschillende gradaties van pijn in de wervelkolom (afhankelijk van het getroffen gebied is de pijn gelokaliseerd in de nek, de rug of het middel), de uitbreiding van de pijn (die vaak de bovenste of onderste ledematen treft). Vaak leidt dit tot een verslechtering van de levenskwaliteit, het comfort van de patiënt en moeilijkheden bij de uitvoering van de gebruikelijke huishoudelijke en professionele taken.

 

Behandeling van hernia

De behandeling van hernia’s leidt tot verlichting van het comfort van de patiënt en is afhankelijk van het type, de ernst, de plaats en een aantal individuele factoren.

Therapie wordt onderverdeeld in symptomatisch (verlichting van de symptomen) of etiologisch (opheffen van de oorzaken die tot de ziekte hebben geleid) en de meeste zijn meestal medisch (met behulp van bepaalde geneesmiddelen), chirurgisch (met behulp van diverse chirurgische technieken) en alternatief (met behulp van fysiotherapie, revalidatie, acupunctuur, massagetherapie en andere). 

 

Symptomatische behandeling van hernia’s

Symptomatische behandeling van hernia’s is de meest gebruikte in de klinische praktijk en is meestal noodzakelijk bij de eerste tekenen van de ziekte.

In de eerste uren na het begin van de pijn en de begeleidende symptomen wordt aanbevolen om enkele of een combinatie van de volgende maatregelen te nemen:

Bedrust: de eerste dagen wordt actieve bedrust aanbevolen, in combinatie met lichte bewegingen om de paar uur om het risico van stijfheid en spierzwakte te verminderen. Rust bevordert het herstelproces doordat het helpt de zwelling op de plaats van de aangetaste wervel te verminderen en zo het pijnsyndroom te verminderen.

Toepassing van warme of koude kompressen: het gebruik van warmtetherapie is een doeltreffende manier om pijn, ongemak en zwelling in het getroffen gebied aan te pakken. Aanbevolen wordt de eerste dagen te beginnen met koude kompressen om de plaatselijke ontsteking te verminderen; daarna, als de toestand verbetert, overschakelen op warme kompressen of afwisselend koude en warme kompressen.

Fysiotherapie: fysiotherapie maakt gebruik van veel verschillende technieken om het herstelproces te ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld oefeningen die speciaal zijn ontworpen voor de verlichting van de symptomen van tussen wervelletsels van de wervelkolom, lichte aerobische oefeningen, spierstimulatie met behulp van elektriciteit, ultrageluidtherapie en andere. In wezen maakt massagetherapie ook deel uit van fysiotherapie.