Content Publisher
Dienstverlening

Googelen

De Dikke van Dale verteld ons dat googelen staat voor het zoeken van informatie op internet. Het werkwoord is officieel opgenomen in de Nederlandse taal en stamt af van de wereldwijd meest gebruikte zoekmachine: Google. Het bedrijf Google is zeker vereerd dat hun naam als werkwoord wordt gebruikt maar stelt wel dat men alleen kan googelen met de zoekmachine Google.

Het bedrijf Google is in 1996 opgericht door 2 studenten van de Amerikaanse universiteit van Stanford. Larry Page en Sergey Brin hadden samen een systeem ontwikkeld wat het internet kon indexeren. Dit indexatie systeem droeg de naam PageRank. Aan de hand van een zoekopdracht en Pagerank konden resultaten worden gevonden die relevant waren voor de zoeker. Voordat Google een eigen website had was de zoekmachine gehost via de website van Stanford, pas in 1997 werd de domeinnaam www.google.com vastgelegd.

De naam van Google is eigenlijk per ongeluk vastgelegd doordat er een spelfout was gemaakt. Het was de bedoeling dat het bedrijf Googol zou heten, vernoemd naar het grootst bekende getal googolplex. Het bedrijf begon klein in een garagebox van een vriend van Page en Brin. Pas in 1999 werd een kantoor betrokken, dit kantoor staat op dezelfde locatie als het huidige Googleplex in Californië. De zoekmachine is niet het enige product van Google, het bedrijf bezit onder andere het mobiele platform Android en de videowebsite YouTube. Toch blijft de zoekmachine de grootste bron van inkomsten door verkoop van advertenties.

Veel websites zijn afhankelijk van de zoekmachine, gemiddeld komt ongeveer 90% van het verkeer via Google op websites binnen. Een toppositie Google staat dan ook gelijk aan meer bezoeken. De positie kan op 2 manieren worden beïnvloed:

  • Door het plaatsen van advertenties in de zoekmachines. (SEA)
  • Door de website te optimaliseren voor zoekmachines. (SEO)

De eerste optie is uiteraard betaald. Google rekent kosten per klik, kosten verschillen per zoekwoord en worden geveild via het programma Adwords. Er zijn veel gespecialiseerde bedrijven die voor u een Adwords campagne beheren tegen minimale kosten en maximale effectiviteit.

http://www.economy.nl/