Content-publisher

Geboeid door bloei

Het begint er steeds meer op te lijken. De zon laat zich meer en meer zien, vogels gaan meer fluiten, schapen krijgen weer lammetjes en bomen hebben weer bloesems. Het lijkt wel of alles mooier is in het voorjaar. Alles behalve mijn achtertuin dan, vorig jaar was het nog een klein paradijs waar ik veel heb genoten van de prachtige zomer. Toch was de winter niet lief geweest voor de lap grond die aan mijn achtergevel grenst. Tijd om de handen uit de mouwen te steken, de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Het bleek echter dat mijn tuingereedschap wel aan vervanging toe was.

Een type gereedschap wat niet mag ontbreken in de schuur is natuurlijk de grasmaaiers. De gewoonte om grasvelden kort en strak te onderhouden begon zich ergens rond het begin van de 18e eeuw te ontwikkelen in Engeland. Het was een vrij arbeidsintensief klusje omdat alles met de hand moest worden bijgehouden. Per park waren er meer dan 50 man in dienst die elke dag met de zeis aan de slag gingen voor onderhoud. Door de introductie van sporten zoals cricket, voetbal en tennis, die allemaal op gras werden gespeeld nam de behoefte aan strakke en gladde velden meer en meer toe. Men was bang dat er te weinig mensen op de wereld waren om alle velden goed bij te kunnen houden en men vond dan ook de handmaaier uit. Dit type is tegenwoordig nog steeds te verkrijgen in de winkels, daarnaast zijn er voor meer gemak ook varianten die niet op menselijke spierkracht, maar op benzine of elektriciteit werken.

De heg wordt vaak gebruikt als erfascheiding. Sommige tuintjes zijn voorzien van een zielige poging met slechts een paar takjes. Om echt een mooie volle heg te krijgen dien je goed te snoeien, zo krijgen onderliggende takken ook de kans om een mooi bladernetwerk te ontwikkelen. De heg kan je het best knippen met een heggenschaar. Voor een strakke en dichtbegroeide haag is het handig om een of meerdere touwtjes te spannen. Verder is het belangrijk dat er schuin gesnoeid wordt (onder dikker dan boven) dit bevordert de dichtheid van de heg.

http://www.fuxtec.nl/