Content Publisher
Mode en Kleding

De problemen die fast fashion met zich meebrengt

De industrie – belichaamd door gigantische retailers als H&M, Forever 21, Zara en Uniqlo die goedkope wegwerpkleding verkopen – heeft te kampen met problemen die voortkomen uit vervuiling, afval en onveilige werkomstandigheden. Fashion Revolution Day, die op 24 april plaatsvindt, is een jaarlijkse dag van bewustwording om de ineenstorting van een kledingfabriek in Bangladesh in 2013 te herdenken, waarbij meer dan 1.100 arbeiders omkwamen en er nog eens 2.400 gewond raakten. Vijfenzestig landen doen mee en vragen consumenten om de merken die ze dragen te taggen en #WhoMadeMyClothes te vragen op social media.

Fashion Revolution Day zal “slow fashion” hypen als het tegengif voor de ethische en ecologische ravage die de fast fashion industrie aanricht. De langzame modebeweging heeft vorm gekregen sinds ontwerper Kate Fletcher in 2008 de term bedacht heeft, maar het staat nog steeds niet bij veel consumenten in de belangstelling.

Dit is wat slow fashion is en waarom het met bewuste shoppers in opkomst is:

Wat is slow fashion precies?
Voedsel dat niet fastfood is, hoeft niet “slowfood” genoemd te worden om aan te geven dat het niet van McDonald’s is.

Slow fashion is de bewuste keuze om minder vaak items van betere kwaliteit te kopen. Bij het doen van aankopen zijn ze milieu- en ethisch bewust in plaats van trend-gedreven. De kledingstukken zijn duurzame kleding en lenen zich voor reparaties, niet voor verwijdering. Slow fashion is ook transparant: Kopers weten waar hun kleding vandaan komt en items worden vaak met de hand gemaakt door ambachtslieden.

Beschouw het als de “farm to table” van de modewereld.

Zelf ook duurzame kleding kopen? Kijk eens online in de webwinkel van ADUH en vind leuke artikelen die verantwoord worden geproduceerd op bestelling voor jou!