Content Publisher
Image default
Dienstverlening

Afvalwaterzuivering – hoe werkt het?

Afvalwaterzuivering – hoe werkt het?

Afvalwater van woningen en industriële installaties wordt, vaak samen met afvloeiende water uit stedelijke gebieden, via de riolering afgevoerd naar een afvalwaterzuiveringsinstallatie voor behandeling en afvoer van zuiveringsslib. Het doel van dit document is de werkingsprincipes van de afvalwaterzuivering uiteen te zetten. Kijk hier eens naar!

 

Afvalwaterzuiveringsinstallaties – definitie en indeling

Een waterzuiveringsinstallatie kan worden omschreven als “een geheel van technologische basisvoorzieningen die rechtstreeks voor de behandeling van afvalwater worden gebruikt”.

Op grond van de methode voor de behandeling van afvalwater en de daarmee samenhangende processen worden afvalwaterzuiveringsinstallaties in vier categorieën onderverdeeld:

– Mechanisch

– Chemisch

-Biologisch

– Met een hogere nutriëntenverwijdering

In deze tekst zal informatie worden gegeven over biologische zuiveringsinstallaties. Hun taak is het verwijderen van vaste stoffen, gemakkelijk en moeilijk te bezinken suspensies, colloïden en opgeloste organische stoffen uit afvalwater.

 

Aërobe en anaërobe zuivering procédés

Het aërobe proces van afvalwaterzuivering vindt, zoals de naam al zegt, plaats in de aanwezigheid van lucht (zuurstof), terwijl anaërobe processen worden gekenmerkt door een gebrek aan toegang daartoe. Toegang tot zuurstof is een eerste vereiste dat rechtstreeks van invloed is op de soorten bacteriën en andere micro-organismen die bij het afvalwaterzuiveringsproces betrokken zijn.

Daarom wordt bij de aërobe afvalwaterzuivering gebruik gemaakt van aëroben, d.w.z. micro-organismen die zuurstof in moleculaire vorm gebruiken om organische verontreinigende stoffen te absorberen, d.w.z. om te zetten in kooldioxide, water en biomassa.

Het anaërobe proces vindt plaats in een omgeving zonder toegang tot lucht en dus tot zuurstof in moleculaire vorm. De eindproducten van dit proces zijn methaan, kooldioxide en biomassa. In tegenstelling tot aërobe processen komen anaërobe processen niet vanzelf tot stand – het aërobe proces van zuivering van verontreinigd water volgt altijd daarna.

 

Fasen van biologische afvalwaterzuivering – typisch proces

Zeven

Grote deeltjes worden mechanisch verwijderd met behulp van speciale zeefinstallaties.

 

Verwijdering van minerale stoffen

In een volgende voorbehandeling stap wordt mineraal materiaal, b.v. grind en zand, teruggewonnen.

 

Sedimentatie

Het rioolwater stroomt in grote bezinktanks, waar het gedurende de volgende acht uur wordt gestabiliseerd.

 

Biologische behandeling

Het afvalwater komt in een speciale tank terecht waar het in contact komt met micro-organismen die de meeste resterende organische verontreinigende stoffen verwijderen en oxideren.

 

Definitieve opneming

Na voltooiing van het biologische zuiveringsproces stroomt het afvalwater naar de eind bezinktanks, waar de meeste biologische stoffen als secundair slib worden afgezet, terwijl het gezuiverde afvalwater de zuiveringsinstallatie verlaat.

 

Derde (extra) zuiveringsstap

In een situatie waarin afvalwater van de hoogste kwaliteit moet worden behandeld voordat het in het milieu wordt geloosd, wordt een extra zuivering fase toegepast.